Александра Умленска: „Математиката е начин на мислене“

Александра Умленска: „Математиката е начин на мислене“
23 септември, 2021

👋 Здравейте, аз съм Георги и добре дошли в ✨ безплатния блог ✨ на Научи.бг. Всеки месец ние от Научи.бг отговаряме на читателски въпроси за наука, видове обучения и всичко свързано с образование.



Продължаваме поредицата и я кръщаваме "НАУЧИтелите" от интервюта с вдъхновяващи преподаватели и сме нетърпеливи да ви запознаем отблизо с Александра Умленска.


Александра е само на 16 години, но вече има куп участия в конкурси, спечелени награди и няколко иновативни проекта зад гърба си. Сред тях се нарежда Star seeker - звездна карта на едни от най-големите съзвездия, която е създадена с образователна цел и ни помага да разберем по-лесно астрономията.

The past future bike е друг иновативен проект, който Александра осъществява - велосипед, задвижван от въздуха, който се презарежда. Последният проект, над който работи усилено, е умен робот, който да бъде помощник в ежедневието на хората и подобно на другите изобретения, няма да нанася вреди на околната среда.

Александра Умленска_2.jpg

Привет, Александра! Да започнем от основата: в кое училище сте учили?

Завършила съм начално образование в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", основно образование и първи етап на средно образование в Природоматематическата гимназия в град Кюстендил, където продължавам да уча, с профил "Математически" и профилиращи предмети математика, информатика и информационни технологии.

Кой беше любимият Ви предмет в училище?

Не бих казала, че имам точно изразен любим предмет, но ако трябва да определя един, ще посоча химията. Най-добра съм по математика, но имам изключителен интерес и към физиката и информационните технологии.

Защо учим математика в училище?

Математиката често ни се вижда безсмислен предмет, тъй като (може би) след като завършим, никога повече няма да видим квадратно уравнение, но в същото време не трябва да забравяме, че тя е част от живота на хора като инженерите, архитектите, програмистите, медиците, които я използват, за да изграждат всичко около нас, съответно тя несъзнателно се превръща в част от ежедневието ни. Също така развива логическото мислене и помага в спорта, тъй като примерно в конната езда срещаме перпендикуляра, във волейбола и баскетбола -- параболата и т. н. Бих казала, че математиката след определен етап изисква постоянство и упоритост, затова изгражда и характера ни, като това са само малка част от примерите защо трябва да учим математика в училище.

Кои са трите причини да преподавате?

Математиката се смята за трудна наука. Обичам, когато помагам на някого да я разбере, без да се лута в безкрайните ѝ възможности.

За мен знанията са ненужни, ако не се споделят, тъй като целта е да се постигне всеобщ напредък.

Бих казала, че преподаването е изразено и в изграждане на личен нов опит, благодарение на срещата с различни методи, гледни точки и начин на мислене.

Кого считате за свой модел на подражание?

За мен по-важно е да давам личен пример, затова моят модел за подражание са единствено мечтите и целите ми - те са израз на по-доброто Аз.

Опишете накратко как протича един час при Вас.

На първия урок се запознавам с ученика и с потребностите му. Определяме нивото и начина на работа, като следвам определен модел, който бива изменян спрямо личните нужди на обучаващия се.

Часът започва със задаване на въпроси от страна на ученика, които са се създали при разглеждане на задачите, останали за самостоятелно решаване или по време на учебния процес. Продължава с разглеждане на нов материал или обяснение на стар по план-конспекти, които съм приготвила предварително по желание на ученика. Следва самостоятелно решаване на задачи и обсъждане. При завършване на часа отново оставям време за въпроси и самостоятелна работа за следващия път, ако е възможно.

Александра Умленска_3 (1).jpg

Как си представяте образованието в България след 10 години?

В бързо напредващия свят образованието ще се измени. Трябва да приемаме с отворени обятия промените, тъй като те ни дават нови възможности. Онлайн обучението, което не е възприемано добре от всички, ни дава възможност да учим например китайски език от човек, който го владее като роден, и то в пределите на собствените ни домове. Вярвам, че преподавателите ще бъдат още по-мотивирани, тъй като ще разполагат с много възможности за достъп до различни ресурси. Ще има по-висок процент на образовано население, а учебната програма ще бъде по-гъвкава спрямо потребностите на стопанството и личността на всеки човек.

Какво е мнението Ви за работата с платформата наNauchi.bg?

Платформата Nauchi.bg дава страхотна възможност за среща с ученици от цяла България и извън нея, обмяна на опит, методи и начин на мислене само чрез няколко клика. Тя е изключително улеснена и не е необходима техническа подготовка. Нужен ни е само достъп до интернет и желание за учене.

Любима книга, филм или игра?

Любимата ми книга е "Светът утре", написана от Ричард ван Хойдонк, тъй като описва смели мечти от миналото, които се превръщат вече в реалност благодарение на усилен научен труд и преобразяват живота ни в по-улеснен, а в главата относно технологиите в медицината, и в по-продължителен, и здравословен.

Споделете любимата си хитринка (tips & tricks) по математика.

Любимото ми нещо относно математиката е, че тя е начин на мислене, който се изгражда. В нея трябва да се запомнят относително малко неща, тъй като всичко се извежда, затова хитринката, на която обучавам не само учениците, а и себе си, е да се вглеждам в малките ѝ детайли.